Wednesday, 23 February 2011                       KONSEP MUALAF
Perkataan mualaf merupakan perkataan yang begitu sinonim dengan masyarakat kita sekarang.Hal ini kerana,telah ramai saudara kita yang baru memeluk agama Islam.Pengertian mualaf dari segi bahasa ialah orang yang baru masuk Islam,saudara baru menurut Kamus Dewan Edisi Empat.Golongan ini berhak menerima zakat.Selain itu,mualaf dari juga bermaksud orang yang telah menukarkan kepercayaan agamanya,biasanya dalam agama Islam dipanggil mualaf.
Diriwayatkan daripada Abu Said al-Khudri r.a : “Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Apabila seseorang memeluk agama Islam dengan ikhlas, Allah akan mengampunkan semua dosa-dosanya di masa lalu. Kemudian setelah itu mulai diadakan perhitungan, pahala untuk setiap perbuatan baik yang dilakukannya dilipat gandakan sepuluh sampai tujuh ratus kali ganda sedangkan setiap dosa yang dilakukannya akan dicatat sebanyak dosa yang dilakukannya kecuali apabila Allah mengampunkannya.”
(al-Bukahri)
Huraian:
Mualaf ialah orang yang baru berjinak-jinak Islam. Dari segi bahasa mualaf bererti lemah. Istilah ini lalu disandarkan kepada mereka yang baru saja memeluk Islam dan masih lemah pemahamannya tentang Islam. Kebanyakan daripada kita tidak memahami keperluan mualaf.
Mualaf sebenarnya mengharapkan teman dan sahabat yang dapat memberi sokongan moral dan perlindungan dari kecaman keluarga mahupun saudara, kerana perpindahan agama bukanlah perkara yang mudah sebaliknya memerlukan banyak pengorbanan. Justeru perlu ada pihak yang menyelia dan membimbing golongan yang baru memeluk Islam ini agar mereka tidak kembali murtad. Contohnya menziarahi mereka supaya tidak terabai dan memantau perkembangan mereka.
Kebanyakan kes yang berlaku hari ini, orang memeluk Islam sekadar untuk mencukupkan syarat membolehkannya berkahwin dengan pasangan yang beragama Islam. Bukan dengan niat yang benar-benar ikhlas mahu mentauhidkan Allah SWT. Bagi mualaf yang ikhlas ingin memeluk Islam pula, mereka akan melaksanakan ajaran Islam secara bertahap. Bahkan tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa ada antara golongan mualaf ini yang jauh lebih taat daripada mereka yang sejak lahir memeluk Islam. Golongan inilah yang disebutkan di dalam hadis di atas.

Istilah saudara baru,mualaf dan saudara Muslim selalu digunakan untuk merujuk orang bukan Islam yang baru memeluk Islam dan baru bertatih untuk memulakan penghidupan sebagai umat Muhammad.Istimewanya mualaf ialah kerana mereka termasuk asnaf yang layak menerima zakat dan sebaik mengucap dua kalimah syahadah,keadaan mereka seolah-olah bayi baru lahir yang suci dan bersih daripada dosa.Islam menyuruh saudara baru ini dibantu dan diberi kemudahan untuk menjalani hidup sebagai seorang Islam.Menjaga kebajikan golongan mualaf menjadi tanggungjawab seluruh umat Islam.Kehadiran mualaf perlu diterima dengan hati terbuka dan rasa gembira oleh umat Islam lain.Umat Islam perlu memberikan sokonganuntuk membantu saudara baru membina keyakinan dan kekuatan diri untuk menghadapi cabaran hidup yang jauh berbeza daripada kehidupan terdahulu.

No comments:

Post a Comment